Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Γιώργος Σχορετσανίτης  
Εκδόσεις Βήτα
 (Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι Διευθυντής Χειρουργικής στο Παν/κό Νοσοκομείο Ηρακλείου.) 

Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία γενικότερα της ιατρικής επιστήμης, θα βρουν αυτό το έργο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κάπου στην εισαγωγή ο συγγραφέας λυπάται για το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα του και γενικώς στη Δύση τους άφησε απληροφόρητους γι αυτή τη σπουδαία συνεισφορά των μουσουλμάνων γιατρών στην ιατρική.

   Προκειμένου να κατανοήσει κάποιος την ιστορία της δυτικής ιατρικής σήμερα, πρέπει να καταλάβει και να μάθει τι έλαβε χώρα στα αραβικά εδάφη στο χώρο της ιατρικής και όχι μόνο, μεταξύ του έβδομου και του δέκατου πέμπτου αιώνα, η χρονική περίοδος τουτέστιν που καλύπτεται στο παρόν βιβλίο. 
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα με συνολικά τριανταένα (31) κεφάλαια. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει εννέα κεφάλαια, όπου ο συγγραφέας ασχολείται με μια σύντομη ιστορία του Ισλάμ ως νέας θρησκείας, την εξάπλωσή του στις διάφορες χώρες που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, την προέλευση, την εμφάνιση και την εκρηκτική άνοδο της ισλαμικής ιατρικής, καθώς και το ρόλο των τζαμιών και των μεντρεσέδων που εμφανίστηκαν σταδιακά (madrasahs, ισλαμικά σχολεία, ιεροδιδασκαλεία), σε όλη τη διαδικασία της εκπαίδευσης των νεαρών μουσουλμάνων στα ισλαμικά χώματα εκείνη την ονομαζόμενη χρυσή ισλαμική εποχή, η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον έβδομο έως τον δέκατο τέταρτο περίπου αιώνα. 

Στα 14 κεφάλαια του δεύτερου τμήματος, αναλύονται εκτενώς το θεωρητικό πλαίσιο των βασικών σπουδών (ανατομία, φυσιολογία, εμβρυολογία, γενετική, φαρμακολογία, η επιδημιολογία των ασθενειών, κλπ.), καθώς και οι επί μέρους ιατρικές ειδικότητες (παθολογία, οδοντιατρική, οφθαλμολογία, ΩΡΛ, νόσοι του ουροποιητικού συστήματος και ειδικότερα η λιθίαση αυτού, χειρουργική, δερματολογία, οδοντιατρική και ψυχιατρική. 

Στα τελευταία οκτώ κεφάλαια του τρίτου μέρους του βιβλίου, περιλαμβάνονται οι ιατρικές βιογραφίες των γιγάντων Αράβων γιατρών (Razes, Ibn Al Nafis, Ιμπν Σίνα, Al-Kindi, της οικογένειας των Bukhtishu, Ibn Zuhr, Al-Zahrawi) γραμμένες σε εκτενείς λεπτομέρειες. Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στον Hunayn Ibn Ishaq (809-877μ.Χ.) και τον αντίκτυπο του μεταφραστικού κινήματος στην ανάπτυξη της ιατρικής ορολογίας στην αραβική γλώσσα και ακόμα στην μετέπειτα μετάδοση της ισλαμικής ιατρικής στην Ευρώπη, η οποία και οδήγησε στην Αναγέννηση.

Τα περισσότερα από τα κεφάλαια ασχολούνται με την ιατρική και την ολιστική θεωρία η οποία αποτελούσε πραγματικότητα εκείνες τις ημέρες, περιλαμβανομένων παραγράφων σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, τη θεραπευτική αγωγή, τη ειδική διατροφή και την δέουσα φαρμακευτική αγωγή, τη διάγνωση και την πρόγνωση, την ταξινόμηση των ασθενειών, τις κλινικές ειδικότητες και την προφητική ιατρική, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα ο πολυσχιδής ρόλος των γιατρών και η υψηλή κοινωνική τους θέση. Κάθε κεφάλαιο ακολουθείται από μια παράγραφο από χρήσιμες βιβλιογραφικές αναφορές για περαιτέρω ενημέρωση του ενδιαφερόμενου αναγνώστη. Το βιβλίο αποτελείται από 405 σελίδες και περιέχει περισσότερες από εκατόν πενήντα εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου