Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΤΖΑΜΙΑ, ΤΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΜΠΕΔΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Του Μανώλη Μανούσακα
Εκδόσεις ΕΡΕΙΣΜΑ

Τα οθωμανικά μνημεία του Νομού Χανίων, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό του Μανώλη Μανούσακα.
Στον πρόλογο του βιβλιου ο συγγραφέας αναφέρει για την έκδοση: "Η παρούσα εργασία -ανκαι προΪόν πολυετούς έρευνας και εμπειρίας- με κανένα τρόπο δεν καλύπτει πλήρως το αντικείμενο των θρησκευτικών μνημείων στα Χανιά, ή των μνημείων που χρησιμοποιήθηκαν τια τους μουσουλμάνους για τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αποτελεί όμως μια πρώτη συγκέντρωση διάσπαρτου υλικού, πληροφοριών - κάποιες από τις οποίες ήταν προφορικές- καθώς και οπτικού υλικού που είχα την τύχη και την ευκαιρία να συγκεντρώσω τα τελευταία 20 χρόνια.
Τα μουσουλμανικά μνημεία στο Νομό Χανίων - ένα κλάσμα συνόλου που υπήρχε στην Κρήτη- υπήρξαν για μεγάλο διάστημα αντικείμενα πολιτισμικής βεντέτας μεταξύ δύο λαών (Ελλήνων και Τούρκων) με πολύ σημαντικότερες δυστυχώς απώλειες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Αυτό δείχνει ν' αλλάζει στις μέρες μας επ' ωφελεία όχι μόνο των δύο λαών και της εθνικής και πολιτιστικής μας αυτοχνωσίας, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ελπίζω τα μνημεία αυτά να τύχουν πιο ενδελεχούς μελέτης μελλοντικά, καλλιεργώντας και τα αισθητικά μας κριτήρια γενικότερα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου